+40 730 330 497 traduceri@consultia.ro Iuliu Maniu nr.68, bl.2, sc.A, ap.1 (langa Tribunal)

Traduceri Limba Spaniola – Romana

Cereti oferta

Consultia ofera traduceri calitative din limba spaniola in limba romana si din limba romana in limba spaniola realizate de catre traducatori autorizati.

Dialectele iberice ale latinei vulgare vorbita de populatia Imperiului Roman reprezinta inceputul istoriei limbii spaniole. Bazele dezvoltarii ulterioare ale limbii sunt reprezentate de variantele vorbite in Spania nordica de astazi. In secolul V, influenta latinei clasice a fost succesiv redusa dupa caderea Imperiului Roman Occidental. Pe vremea aceea, latina vorbita era formata dintr-o mixtura a varietatilor romanice hispanice printre care si castiliana veche. Invazia musulmana in Peninsula Iberica, in secolul VIII, duce la formarea celor doua zone de latinitate si anume: 1). Andaluzia Contemporana – “Andalus” – aici se foloseau dialectele romanice sau “limba mozaraba”; aflata sub influenta destul de puternica a limbilor invadatorilor, arabei si barbarei si 2). Zona Nordica (dezvolatata din dialectele romane) – unde s-au format si regatele crestine, dezvoltandu-se aparte de castiliana sau aragoneza, catalana, galiciano-portugheza si astur-leoneza.

Derivand din latina, in Comitatul Medieval al Castiliei, castiliana primitiva se afla sub influenta limbilor basca si vizigota. Glosas Emilianenses (Glosele Emiliane) reprezinta cele mai vechi texte in limba spaniola si au fost pastrate in Spania, in Manastirea Yusu din San Millan de la Cogolla, La Rioja. (localitate ce este considerata centru cultural medieval).

Datorita Reconquistei si uniunilor regatelor crestine (uniunea Castiliei si Leonului, Castiliei si Aragonului si mai apoi formarea Statului Spaniol), limba spaniola s-a extins si la Sudul Peninsulei. Antonio de Nebrija publica Gramatica in secolul XV (perioada procesului de unificare a Spaniei).Acesta constituie primul tratat al gramaticii limbii spaniole si in general al unei limbi europene vulgare. Cucerirea Americii si colonizarea au permis raspandirea limbii spaniole in cea mai mare parte a continentului american.

Astazi, limba spaniola este cea mai folosita limba romanica si totodata una dintre cele mai populare si vorbite limbi ale lumi. Este folosita de catre Organizatia Natiunilor Unite, Uniunea Europeana si limba oficiala a Uniunii Latine.

Traduceri romana – spaniola

Limba spaniola,”Idioma espanol”,” lengua espanola”sau “espanol”, este deseori numita si limba castiliana (castellano).

Ca limba materna, limba spaniola se afla pe locul doi in lume, pe locul intai situandu-se chineza mandarina. Ca prima si a doua limba limba este vorbita de aproximativ 450 – 500 de milioane de oameni. Dupa chineza mandarina si engleza, limba spaniola se situeaza pe locul 3 in topul celor mai folosite limbi ca numar total de vorbitori.

Exista surse care afirma ca pe teritoriile a 90 de tari, numarul studentilor care studiaza limba spaniola ar depasi 46 de milioane.

Traduceri spaniola – romana

Limba spaniola s-a dezvoltat din dialectul latin vorbit in zonele limitrofe dintre Cantabria, Burgos, La Rioja si Alava, provincii din Nordul actualei Spanii (unde latina fusese limba oficiala), formand cea mai populara limba a Regatului Cstiliei; numele dialectului castellano face referinta la zona geografica de provenienta a limbii. Numele espanol provine din latina medievala Hispaniolus, mai exact forma sa corecta Spaniolus. Exista insa si o alta explicatie etimologica data de Ramon Menendez Pidal. Clasicelor cuvinte hispanus si hispanicus li se atasau in latina vulgara sufixul – one ( vezi franceza: wallon, vezi spaniola: breton, borgonon) asadar “hispanione” a devenit espanon, mai tarziu – espanol, fiind imprumutat in timp si de alte limbi romanice cum ar fi: catalana – espanyol, franceza – espagnol, romana – spaniol, italiana – spagnolo, portugheza – espanhol, s.a

Se pare ca 80% din locuitorii Spaniei vorbeau deja limba spaniola in a doua jumatate a secolului XVI. Desi evenimentele istorice si socio-econimice cat si folosirea limbii spaniole ca limba de schimb au facut ca acesta sa devina limba franca in Peninsula Iberica, aceasta nu a dus la disparitia alor limbi vorbite acolo.

Vorbitorii de limba spaniola pot comunica cu vorbitorii de limba italiana fara a cunoaste defapt limba italiana. Sefarzii, vorbitorii limbii ladino, vorbesc defapt un grai castilian vechi influentat de ebraica si turca.

Spaniola este clasificata drept limba conservativa, ea pastrand multe cuvinte devenite arhaice in alte limbi romanice; aceasta clasificare a fost facuta de lingvistul italian Matteo Bartoli cat si de Valeriu Rusu.

Contactati-ne