+40 730 330 497 traduceri@consultia.ro Iuliu Maniu nr.68, bl.2, sc.A, ap.1 (langa Tribunal)

Traduceri Limba Albaneza – Romana

Cereti oferta

 

Consultia ofera traduceri calitative din limba albaneza in limba romana si din limba romana in limba albaneza realizate de catre traducatori autorizati.

Limba albaneza (“gjuha shqipe” in limba albaneza) este una din cele mai vechi limbi si este vorbita de aproximativ 6.5 milioane de oameni in : Albania (limba oficiala) , Kosovo (limba oficiala alaturi de sarba), FYROM, Grecia, Italia, Serbia, Munte Negru, s.a. Primii lingvisti care au studiat originea limbii albaneze au fost Franz Bop (1854), Gustav Meyer (1880-1890), Holger Pederssen si Norbert Jokl. Cel mai vechi document scris in limba albaneza a fost descoperit de catre Nicolae Iorga (o formula de botez numita “Meshari”, scrisa intre 20 martie 1554 si 5 ianuarie 1955 de catre episcopul lui Durres numit Pal Engjelli ). Mai exista totusi un manuscris de 208 pagini scris de catre Theodor Shkodra in 1210 (descoperit de catre lingvistul Musa Ahmeti in arhivele Vaticanului) insa acesta nu este inca recunoscut oficial de catre Academia de Stiinte din Albania.

Albaneza este o limba indo-europeana si se crede ca ar fi derivata din limba ilirica (vorbita in aceasta regiune in urma cu doua milenii) dar aceasta ideea a fost contestata de multi istorici si ligvisti (ilirica ne facand parte din niciun subgrup al familiei indo-europene). Prima scoala albaneza este deschisa in 1638, in Pdhane, de catre franciscani.

Sunt doua dialecte oficiale ale limbii albaneze, dialectul gheg si cel tosk. Limba oficiala este bazata cel mai mult pe dialectul tosk, care se vorbeste in sudul Albaniei, dialectul gheg vorbindu-se mai mult in nord, in Kosovo si in Macedonia. Limba albaneza a fost scrisa de a lungul timpul cu diferite alfabete, insa albanezii, incepand cu anii 1759 incearca crearea unui alfabet oficial cu litere latine. Reusesc acest lucru abea in 1908, la Congresul din Manastir (Bitola de astazi). Din 1909 alfabetul latin este alfabetul oficial al limbii albaneze. Alfabetul limbii albaneze are 36 de litere, din care 29 consoane si 7 vocale.

Contactati-ne