+40 730 330 497 traduceri@consultia.ro Iuliu Maniu nr.68, bl.2, sc.A, ap.1 (langa Tribunal)

Traduceri Limba Norvegiana – Romana

Cereti oferta

Consultia ofera traduceri calitative din limba norvegiana in limba romana si din limba romana in limba norvegiana realizate de catre traducatori autorizati.

Limba norvegiana apartine familiei limbilor indo-europene si este o limba germanica. Ea este inteligibila si celor care vorbesc limba suedeza si cea daneza. Este vorbita ca limba materna de aproximativ 5 milioane de oameni din care marea majoritate locuiesc in Norvegia.

Norvegiana s-a dezvoltat din limba nordica veche la sfarsitul primului mileniu dupa Hristos. Pe perioada stapanirii daneze, ea devenise in general limba poporului; nobilimea si orasenii inlocuind-o cu daneza. Interesul pentru creearea unei variante scrise a limbii norvegiene porneste din secolul al XIX-lea, in prezent existand 4 variante scrise: bokmal, nynorsk, riksmal si hognorsk; primele 2 fiind folosite de catre guvern si administratia din Norvegia. Toate cele 4 variante folosesc alfabetul latin la care se mai adauga semnele  Æ, Ø și Å. Din Nordica Veche provin majoritatea cuvintelor insa regasim in carti si limbajul oamenilor si imprumuturile germane. Formele flexionare sunt mult reduse (asemeni danezei si suedezei), articolul hotarat este postpus iar topica este de regula de tip SVO. Fiind limbi tonice, atat limba norvegiana cat si limba daneza folosesc in pronuntarea silabelor diferite tonuri prin care semnificatia cuvantului se schimba.

Pentru a va putea bucura de drepturi depline in Norvegia zilelor noastre este obigatoriu cunoastere limbii norvegiene; inclusiv angajatorii asteapta tot mai mult acest lucru de la angajatii lor.

In tara noastra, limba norvegiana este studiata ca specializare in cadrul Facultatii de Litere din Cluj Napoca – Universitatea Babes-Bolyai.

Contactati-ne