+40 730 330 497 traduceri@consultia.ro Iuliu Maniu nr.68, bl.2, sc.A, ap.1 (langa Tribunal)

Traduceri Limba Maghiara – Romana

Cereti oferta

Consultia ofera traduceri calitative din limba maghiara in limba romana si din limba romana in limba maghiara realizate de catre traducatori autorizati.

Ungaria se invecineaza cu Austria, Slovacia, Ucraina, Serbia, Croatia si Slovenia. Conform legendei, in secolul IX, Arpad – ca fondator la Ungariei, i-a condus pe maghiari spre Bazinul Carpatic – Transilvania, Panonia, etc. In 1699, aceasta regiune a fost cucerita de catre Imperiul Otoman urmand a fi incorporata in Imperiul Habsburgic.

Asemanandu-se cu finlandeza si estoniana, limba magiara este o limba ugro-finica. Ea este vorbita ca limba materna de catre 15 milione de oameni dintre care doua treimi locuiesc in Ungaria. In urma cu aproximativ 3000 de ani, in zona fluviului Obi, la est de muntii Urali, incepe istoria limbii magiare. Incepand chiar cu acele vremuri, in timpul migratiei ungurilor spre sud-vest, limba maghiara primeste influenta limbilor iraniene si turcice.

Totodata limba slava si limba latina influenteaza limba maghiara, aceasta intamplandu-se dupa formarea regatului Ungariei (stabilirea in bazinul Carpatic si adoptarea crestinismului). Cateva cuvinte si propozitii din scrisoarea de ctitorire a abatiei din Tihany, reprezinta prima atestare scrisa a limbii magiare si dateaza din secolul XI-lea. Formarea limbii unitare si fixarea normelor limbii standard are loc in secolul al XIX-lea prin activiatea de “innoire a limbii” a carturarilor (se tinde catre eliminarea influentelor latine si germane) si prin lucrarile normative ale Societatii Stiintifice Maghiare. Limba magiara devine definitiv limba oficiala in anul 1867.

Ca limba fino-ugrica, maghiara face parte din ramura ugrica a acestei familii. Limbile cele mai apropiate de limba maghiara sunt ostiaka (khanty) si vogula (mansy). Ungara este vorbita de aproximativ 12,5 milioane de oameni, doua treimi dintre acestia locuind in Ungaria.Pe langa minoritatile nationale care traiesc in toate tarile invecinate cu Ungaria, cele mai mari comunitati de emigranti vorbitori de limba maghiara se afla in Statele Unite ale Americii – 118.000 de oameni, Canada- 90.000 de oameni si Israel – 70.000 de oameni.

In Ungaria limba oficila este maghiara; aici traiesc 9,5 milioane de oameni din cei 12,5 milioane de vorbitori ai acestei limbi. Cea de-a doua mare grupare de vorbitori, ca importanta numerica, se afla in Romania – 1.450.000 de oameni, unde in localitatile unde populatia de nationalitate maghiara are o pondere mai mare de 20%, limba maghiara poate fi folosita chiar si in administratia locala. In Serbia, se gasesc 286.000 de vorbitori iar in localitatile unde se gasesc minim 15% locuitori maghiari , maghiara este limba de folosinta oficiala. Regasim acest fenomen si in trei localitati din Slovenia (6.000) de vorbitori. In Slovacia se gasesc 573.00 de vorbitori, in Ucrania, regiunea Transcarpatica gasim150.000 de vorbitori, in Austria, regiunea Burgenland sunt 40.000 de vorbitori iar in Croatia 12.000 de vorbitori, aici limba maghiara fiind considerata limba regionala sau limba minoritara.

Romanii de origine maghiara inteleg documentele redactate in limba maghiara insa au nevoie de traduceri autorizate atunci cand vine vorba de relatia cu autoritatile publice ale celor doua tari.

“Halotti beszed es konyorges” ( Discurs funebru si rugaciune) reprezinta primul text complet si a aparut in secolul XII-lea; prima opera literara scrisa in maghiara veche este poemul Omagyar Maria-Siralom ( Tanguirile Fecioarei Maria) si apare in secolul XIV-lea.

Limba maghiara se dezvolata mult datorita literaturii laice, dar mai ales primelor texte tiparite in maghiara, traduceri ale textelor biblice facute de catolici si protestanti in secolul XVI-lea; tot in acelasi secol, lucrari lingvistice referitoare la limba maghiara isi fac aparitia. Limba maghiara devine pentru prima data limba de stat in Pricipatul Transilvaniei (in perioada dintre secolul al XVI-lea si secolul al XVIII-lea). In 1671 este redactat Codul de legi “Compillatae Constitutiones Regni Transylvaniae iar in 1677 – “Approbatae Constitutiones Regni Transylvaniae”.

Contactati-ne