+40 730 330 497 traduceri@consultia.ro Iuliu Maniu nr.68, bl.2, sc.A, ap.1 (langa Tribunal)

Traduceri Limba Poloneza – Romana

Cereti oferta

Consultia ofera traduceri calitative din limba poloneza in limba romana si din limba romana in limba poloneza realizate de catre traducatori autorizati.

“Polszczyzna”, “Jezyk polski” sau limba poloneza, este o limba slava de vest si este vorbita de aproximativ 42,5 milioane de persoane pe plan mondial, in principal in Polonia. Ca limba slava, dupa numarul de vorbitori, limba poloneza se afla pe locul doi, pe locul intai afalandu-se limba rusa iar pe locul trei limba ucraineana.

In prezent exista aproximativ 38 de milioane de vorbitori nativi, limba poloneza fiind limba oficiala a Poloniei. In partile vestice ale Belarusului si ale Ucrainei cat si in Lituania estica, in special in jurul orasului Vilnius, regasim multi vorbitori de limba poloneza. Datorita emigratiei din Polonia, gasim milioane de vorbitori in tari cum ar fi: Austria, Brazilia, Canada, Regatul Unit si Statele Unite ale Americii. Poloneza este principa reprezentanta a limbilor lehitice, ramura a limbilor slave de vest, si s-a dezvoltat pe teritoriul Poloniei de azi, in principal din dialectele si graiurile slave vorbite in Polonia Mare si Polonia Mica. Dictionarul este in mare parte comun cu cel al limbilor slave invecinate: slovaca (ruda cea mai apropiata), ceha, bielorusa si ucraineana.

Distribuţia geografică a limbii poloneze în Europa

Polonia este una dintre cele mai omogene tari europene in ceea ce priveste limba materna a locuitorilor. Aproximativ 98% din locuitorii Poloniei recunosc ca limba materna limba poloneza. In urma Celui de-al doilea Razboi Mondial, unele teritorii care au apartinut Poloniei au fost anexate Uniunii Sovietice. Aici au ramas multi polonezi care nu au vrut sau care nu au putut sa migreze in Polonia postbelica. Astazi, in Lituania, Belarus si Ucraina exista mari comunitati de polonezi. Polonia la randul ei a ocupat si anexat teritorii care apartineau Germaniei (Silezia, Pomerania, Danzig, sudul Prusiei Orientale); initial aici locuiau putini polonezi insa locuitorii germani au fost expulzati iar locuintele acestora au fost date colonistilor polonezi care in mare parte proveneau din vestul Ucrainei. In felul acesta, aria lingvistica poloneza s-a extins in dauna limbii germane catre est (pana la linia Oder-Neisse).

Aproximativ 195 de mii de locuitori ai Lituaniei au declarat limba poloneza ca limba materna. Conform recensamantului din 2001, 26% din popilatia judetului Vilnius folosea limba poloneza acasa ca prima limba. In Ucraina, limba poloneza este cel mai mult vorbita in orasul si regiunea Liov si Llutk (in trecut acestea facand parte din Polonia). In prezent, Liovul este inca foarte important pentru polonezi din punct de vedere istoric iar majoritatea minoritatii poloneze din Ucraina traieste in acest oras. Recensamantul din 2001 atesta faptul ca poloneza este inca vorbita acasa de catre 18.660 de polonezi din Ucraina; numarul toatal al polonezilor din Ucraina ajungand la 144.130.Comunitatea polonezilor din Belarus este mare si este concentrata in special in apropiere de Hrodna si Brest; promovarea si cultivarea traditiilor sunt insa defavorivate din cauza neintelegerilor dintre cele doua state.

Dom Polski (Casa Poloneza) este numele organizatiei care promoveaza cultura si limba poloneza pe teritoriul Romaniei; comunitatea polonofona de la noi din tara este concentrata in judetul Suceava.

Numarul persoanelor de origine poloneza din Statele Unite ale Americii este de 11 milioane, insa majoritatea acestora nu vorbesc limba poloneza. Recensamantul din 2000, din SUA, arata fapul ca doar 667.414 americani, cu varsta de peste cinci ani, au confirmat limba poloneza ca limba vorbita acasa. (adica 1.4% din randul celor care vorbesc alte limbi decat engleza sau 0.25% din populatia SUA).

Luate in ordine alfabetica, alte tari cu populatie polonofona ar mai fi: Africa de Sud, Argentina, Australia, Azerbaidjan, Canada, Cehia, Emiratele Arabe Unite, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Israel, Irlanda, Kazahstan, Letonia, Norvegia, Noua Zeelanda, Regatul Unit, Rusia, Slovacia, Suedia, Ungaria si Uruguay.

Contactati-ne