+40 730 330 497 traduceri@consultia.ro Iuliu Maniu nr.68, bl.2, sc.A, ap.1 (langa Tribunal)

Traduceri Limba Bulgara – Romana

Cereti oferta

Consultia ofera traduceri calitative din limba bulgara in limba romana si din limba romana in limba bulgara realizate de catre traducatori autorizati.

Limba bulgara este limba oficiala a Bulgariei, numarul vorbitorilor nativi fiind relativ mic – aproximativ 10 milioane. Bulgara este o limba indo-europeana si face parte din randul limbilor slave. Importanta limbii bulgare in Romania este data de relatia de invecinare dintre cele doua tari care inevitabil genereaza de la micul trafic de frontiera pana la relatii economice intre cele doua state, schimburi comerciale, schimb de experienta si cooperare, relatii interumane, activitati de succes in domeniul turismului, activitati legate de transport si infrastructura aferenta. Datorita acestor activitati apare si nevoia de traduceri autorizate sau legalizate in si din limba bulgara.

Datorita faptului ca in bulgara se foloseste alfabetul chirilic si nu cel latin poate ridica anumite probleme in traducere; de aceea este nevoie de traducatori specializati si autorizati pentru traduceri reusite in si din limba bulgara.

Consultia ofera servicii de traducere atat in regim normal cat si in regim de urgenta pentru orice tip de documente; cele mai des intalnite fiind: actele vehiculelor in vederea inmatricularii lor in Bulgaria, actele si registre ale societatilor comerciale in vederea infiintarilor si inregistrarilor de firme, radieri, modificari statut, registre si situatii contabile sau referitoare la impozitare, acte juridice sau administrative emise de catre oficii de evidenta a populatiei, primarii, prefecturi, tribunale sau politie cat si acte privind regimul transporturilor sau al constructiilor emise de autoritatile de resort, acte personale – cerificate, adeverinte, autorizatii, permise, diplome sau acte de identificare personala. Acestea pot fi pregatite, in functie de cerinte, in forma autorizata sau legalizata la un notar public. Totodata, pentru actele personale traduse care circula intre Romania si Bulgaria foarte des se solicita si apostilarea acestora, serviciul pe care noi il oferim.

Pentru limba bulgara, Consultia ofera servicii de interpretariat si traducere si in municipiul Bucuresti. Pe langa cele enumerate mai sus, birourile noastre va stau la dispozitie pentru orice alt tip de solicitari.

Bulgara standardizata a fost alcatuita pe baza dialectelor de la Marea Neagra. Exista unii lingvisti care considera ca limba macedoneana ar fi o forma scrisa a dialectelor bulgaresti sud-vestice.

Eliminarea declinarii nominale, folosirea articolului hotarat enclitic, lipsa formelor de infinitiv si retinerea si dezvolatrea sistemului verbal din slava veche reprezinta inovatii lingvistice. Acestea au ajutat ca limba bulgara (ce face parte din uniunea lingvistica balcanica) sa se diferentieze de celelalte limbi slave (mai putin de limba macedoneana).

Limba bulgara este limba oficila in Bulgaria insa numarul estimat al vorbitorilor de limba bulgara este de 9 milioane, ea fiind vorbita si de comunitati din Republica Macedonia, Canada, Grecia, Ungaria, Israel, Republica Modova, Romania, Serbia, Turcia, Ucraina si Statele Unite ale Americii.

Bulgara moderna a aparut in secolul al XVI-lea. Ea a evoluat din limba slavona, in secolul XVIII-XIX trecand prin diverse modificari ale gramaticii si sintaxei. Asa cum am mai mentionat si mai sus, limba bulgara foloseste alfabetul chirilic, insa pentru respectarea unor norme de standard internationale exista totusi si un alfabet latin.

Contactati-ne